Békés Nemzet Egyesület programja 2024-2029

Tisztelt Dunakesziek!

Elkészítettük Önöknek a Békés Nemzet Egyesület Dunakeszi programját a 2024-es önkormányzati választásokra.

Dunakeszin számos olyan témát dolgoztunk ki, melyek élhetőbbé, ember közelibbé és kényelmesebbé tehetik életünket. Kérjük olvassák el elképzeléseinket városunk tervezett fejlesztéséről és amennyiben úgy gondolják, hogy jók és hasznos elképzelések, akkor szavazzanak polgármester- és képviselő jelöltjeinkre.
Nem akarunk pártpolitikai csatározásokban részt venni, nem is fogunk, csak a városunkat érintő kérdésekkel foglalkozunk.

Szociális érzékenység növelése a kormányzásban

Egészségügyi ellátásban kiegészítő szolgáltatást fejlesztenénk – Önkormányzat közreműködésével magán-egészségbiztosítási modell lehetőségének bevezetése Dunakeszi lakosok számára (Dunakeszi kártya tulajdonosoknak)
Ingatlanadó mérséklését/elengedését vezetnénk be szociális alapon

Lakótelep fejlesztése

A zöldfelületeket és zöld parkolók számát tovább növelnénk, megteremtenénk a feltételeket a gyorstöltők telepítésére az elektromos autók számára

Egészség – Környezeti károk csökkentése

Figyelemmel kísérnénk a levegőminőség napi, heti, havi és éves változását, méréseket végeztetnénk a város alatti rétegvizek minőségének ellenőrzése érdekében és a mérési trendek alapján megtesszük a szükséges intézkedéseket egészségünk védelme érdekében.

Baba-Mama applikációt fejlesztenénk a Dunakeszin élő fiatal szülők számára, mely mutatja a szülőknek, hogy mit lehet elvárni a normális fejlődés során. Ha eltérést tapasztalnának a szülők, akkor rögzíteni lehetne az értékeket és hívni a védőnőket, gyermekorvost. Így idejében, korán kiszűrhetők lennének az esetleges problémák, így segítve folyamatában a baba egészséges fejlődését.

Az SZTK telefonos bejelentkezést modernizálnánk, növelni szeretnénk a szolgáltatás elérhetőségének szélesebb körű rendelkezésre állását, megteremtenénk a személy szerinti monitorozás és visszajelzés lehetőségét, EESZT rendszer támogatását előkészítenénk, a gyorsabb beteg azonosítás érdekében automatikus bejelentkező rendszert telepítenénk (TAJ kártya beolvasás).

Állatvédelmi tv. módosítása

Az állatvédelmi törvény szigorítását, az állatok fokozott védelmét kívánjuk elérni, melynek érdekében törvényjavaslatot készítünk elő és azt benyújtjuk a kormány felé. Kérni fogjuk a lakosságot, hogy tegyenek javaslatokat, melyeket egyeztetés után beépítenénk módosító javaslatunkba.

Élelmiszerbankot kívánunk létrehozni a háziállatok, kutyák és macskák menhelyei számára (megkeressük városi üzleteket, országosan is meg kívánjuk szervezni az élelmiszerbankot).

Megújuló energiák alkalmazása

Klímastratégia alakítanánk ki a városban, kihasználva a megújuló energia területén meglévő potenciálokat, klímavédelmi célok mihamarabbi elérését támogatnánk.

SECAP programot bevezetnénk városunkban, amely egy Fenntartható Energia és Klíma Cselekvési Terv. A SECAP koncepciót a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége dolgozta ki. Részletes áttekintést adna az önkormányzat energetikai helyzetéről és üvegház kibocsátásáról, számszerű, objektív intézkedéseket határozna meg a kibocsátások csökkentése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiával kapcsolatos célok teljesülése érdekében. Önkormányzatok számára kiírt Európai Uniós pályázatokhoz szükséges és elengedhetetlen.

Energia közösség létrehozásának lehetőségét megvizsgáljuk, melyen belül a zöldenergia minél nagyobb mértékű termelése és felhasználása kiemelt célunk. A zöldenergiával megtermelt energia közvetlenül a lakosság és a városi intézmények rezsiköltségét csökkenti s megteremti a lehetőséget az elektromos autók gyorstöltőinek létesítésére a város frekventált pontjain.

Az energiaközösségek létrehozásának a motorjai ma az önkormányzatok, ezért városunk önkormányzatának is kiemelt feladataként kell kezelnie.

Vállalkozások támogatása

Tudományos és Technológiai Ipari Park-ot alakítanánk ki, melynek szerves része lenne az Inkubátor Ház.

Startup kerekasztal formációt hoznánk létre a vállalkozások, lakosság és az Önkormányzat között. A projekt legfontosabb célja, hogy ösztönözze a vállalkozási kedvet Dunakeszin, így munkahelyeket teremtsen, magasabb megélhetési szintet biztosítson a lakosság számára.

Dunakeszi területén sikeresen működő cégeket, intézményeket, szervezeteket kérnénk fel a kerekasztal beszélgetésekhez, ahol előadásokat szerveznénk fiatal vállalkozók és vállalkozni vágyók számára.

Az előadásokat a lakosság, a diákok és más vállalkozók körében hirdetnénk meg. Az előadássorozat részei havonta egyszeri alkalommal kerülnének megrendezésre.

Közigazgatás

Településfejlesztési stratégiát felülvizsgálnánk, településértékelési és monitoring rendszert fejlesztenénk ki.

Behajtási engedélyt figyelő és forgalomirányító rendszer alakítanánk ki, a teherforgalmat folyamatosan figyelve, csatlakoztatnánk már meglévő irányítási rendszerekhez.

A közvilágítási LED programot felgyorsítanánk, intelligens világítási rendszert vezetnénk be.

Kátyúfigyelő applikáció továbbfejlesztjük.

Közlekedés és parkolás

A megnövekedett gyalogos és gépjármű forgalom miatt több ponton meg kell vizsgálni új gyalogátkelőhelyek elhelyezhetőségének lehetőségeit. A vizsgálat olyan kereszteződésekre terjedne ki, melynek mindkét oldalán szilárd burkolatú járda, valamint mindkét oldalt megfelelő közvilágítást biztosító oszloptest található, ezzel növelve a biztonságos átkelés lehetőségét. A nagyobb csomópontok esetén nem csak szimpla gyalogosátkelőhelyek telepítése indokolt, hanem Okos zebrák kialakítása a forgalmi veszélyforrások csökkentése érdekében. A gyalogátkelőhely és a gépjárművek közötti kommunikációra is fel kell készíteni az okos zebrákat. A gyalogátkelőhelyeken a jelzőlámpákba hangfelismerő rendszert telepítenénk.

Közösségi fedett, okos kerékpártárolókat alakítanánk ki a főbb csomópontokban, melynek része a színvonalas segítségnyújtás biztosítása a folyamatosan növekvő kerékpáros társadalomnak.

Telebusz és iskolabusz rendszerek bevezetés lehetőségének felmérése körzetenként (10 körzet van)!

Parkolási rendszert fejlesztetnénk és alakítatnánk ki a Dunakeszi Applikációban, szabad parkolóhelyek figyelését támogató felügyelő applikációs modul bevezetésével.

Passzív forgalom lassítás szükséges forgalomlassító szigetek építésével, melyek nem fekvőrendőrök, az Önkormányzat által üzemeltetett nagy forgalmú gyűjtőutakon, ezzel csökkentve a gépjárművek sebességét.

Biztonságos közlekedés – állandó VÉDA rendszer

Fejlesztéséhez forrásokat keresnénk és biztosítunk.  Klapka Gy., Széchenyi, Tábor, Kossuth, Fóti és más főközlekedési utakon terveznénk telepítésüket.

Napi kommunikáció

Információs terminálokat helyeznénk el a város frekventált pontjain, melyek kommunikációs csatornát biztosítanak a város vezetése és a lakók között. A közéleti információk napi szinten történő eljuttatása mellett beépített szenzorok segítségével mérni tudjuk például a napsugárzás ultraibolya intenzitását, a páratartalmat, a légszennyezést, a hőmérsékletet és egyéb paramétereket, melyeket megjelenítünk az információs táblákon. Ismeretük segíti a szükséges intézkedések megtételét, s így környezetünk és egészségünk megvédését.